Kepçe Kulak Estetiği
Kepçe kulak nedir?
Genel olarak tek kulağın veya her iki kulağın kafadan ayrık olması sebebiyle kulağın öne ve yana doğru açılı görünüm aldığı durum, kepçe kulak olarak tanımlanabilir. Bununla birlikte çoğunlukla kulak kıvrımlarının gelişiminde eksiklik mevcuttur ve kulak kıvrımları da belirgin değildir. Problem hastaların çoğunluğunda kulağın üst ve orta 1/3 lük kısmını kapsamakla birlikte, bazı hastalarda kulak memesini de içermektedir.
Kepçe Kulak Deformitesi Neden Olur?
Aslında deformitesinin sebebi genetik ile alakalıdır. Yani babada veya annede bu problem var ise çocukta da görülme olasılığı yüksektir. Bunun dışında travmatik sebepler diyebileceğimiz şiddetli darbe de, kulak kıkırdağında hasar oluşturarak kepçe kulak gelişimine yol açabilir. Çok fark edilmeyen ama dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, bebeklerin oyun mahiyetinde kulaklarını kıvırması ve bunu sürekli tekrarlamasının da kulağın öne ve yana doğru kıvrılmasına neden olabileceğidir.
Kepçe Kulak Doğum Sonrası Ameliyatsız Düzelebilir Mi?
Doğum sonrası kepçe kulak deformitesinin tedavisinde ilk günler çok önemlidir. O günler içinde anneden geçen östrojen hormonu sebebiyle, kulak kıkırdağı daha kolay şekil alabilmektedir. Bu sebeple geliştirilmiş, hastaya özel üretilen splini (kalıp) kullanılabilir veya sıkı kafa bandı kullanılması da yararlı olabilir. Her ki uygulamanın da 6-8 hafta boyunca devam ettirilmesi gerekmektedir.
Çocuklarda Kepçe Kulak Ameliyatı Ne Zaman Yapılabilir?
Çocuklarda kulak gelişimi 6 yaş civarında tamamlanmaktadır. Onun için kepçe kulak ameliyatı için uygun zaman, çocuk ilkokula başlamadan önce bu ameliyatın yapılmasıdır. Çünkü bazen bu problem arkadaşları tarafından alay konusu yapılmakta. Bu da çocuğun okula uyum problemi yaşamasına ve hatta okul başarısının azalmasına neden olabilmektedir.
Kepçe Ameliyatları Nasıl Yapılır?
Günümüzde kepçe kulak estetiği (kepçe kulak ameliyatı) 2 teknikle yapılmaktadır. İlki iple kepçe kulak estetiği, ikincisi de açık kulak estetiği ameliyatıdır.
İple Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır? Avantajları Nelerdir?
İple kepçe kulak estetiği, herhangi bir kesi yapmadan lokal anestezi ile kulağın arka kısmındaki kıkırdak dokusundan bir iğne yardımıyla yerleştirilen ameliyat ipleriyle yapılmaktadır. Yerleştirilen bu ipler, düğümlenerek kulak arkaya, kafaya doğru yatırılmaktadır. 30 dk süren bu işlem sonrası iplerin girdiği noktalar bant ile kapatılarak işlem tamamlanmaktadır. Onun dışında herhangi bir kalın pansumana ihtiyaç olmayacaktır. Bu yöntemin en büyük avantajları kesiksiz olması, sonradan pansuman yapma ihtiyacının olmaması ve günlük yaşantınıza en erken zamanda dönülebilmesidir.
Açık Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Açık kepçe kulak ameliyatı lokal veya genel anestezi altında, kulağın arka kısmından kafa ile birleştiği yerden yapılan bir kesi sonrası, ipler ve kıkırdak şekillendirici birtakım cerrahi teknikler ile gerçekleştirilir. Ameliyat estetik dikişler ile kapatılarak sonlandırır.
Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrası Süreç Nasıldır?
Kepçe kulak estetiği yatış gerektirmeyen günübirlik bir işlemdir. İşlem sonrası 2. günde bandajlar açılarak pansuman yapılmaktadır. Pansuman çıkartıldıktan sonra kulaklar biraz ödemli ve şiş olacak, fakat bu ödemler 5-7 gün içinde geçecektir. Hastalar pansuman sonrası 1 hafta süreyle saç bandı kullanacaklar ve o hafta sonunda bandı çıkartabileceklerdir.