Meme Dikleştirme
Yaşın ilerlemesi, doğum yapmak, kilo alıp verme ve yer çekiminin etkisi meme cildi elastikiyetini kaybeder, meme dokusunda da aşağı doğru sarkmalar meydana gelir , meme dokusu doğal kıvrımları kaybolur. Meme dikleştirme ameliyatı ile sarkan meme dokusunun toparlanması hedeflenmektedir. Eğer kişinin meme dokusu yeterli ise sarkan meme dokusu yukarı taşınır, cilt gergin bir şekilde yeni memeye adapte edilir ve fazla cilt çıkartılır ve meme başları daha yukarı pozisyona alınır. Eğer kişinin meme dokusu yeterli değil ise ve büyütmek gerekli ise beraberinde silikon protez konulması gereklidir.
Genel anestezi altında yapılan ortalama 2-2,5 saat süren bir cerrahi işlemdir. Eğer memede minimal sarkma var ise silikon protez konulması ile meme toparlanabilir. Eğer sarkma biraz daha belirgin ise meme başından çevresel olarak cilt çıkartılan ameliyat teknikleri vardır. Ama uzun dönemde meme başı etrafındaki iz dokusunda genişleme gibi handikapları bulunmaktadır. Daha ileri boyutlarda sarkmasının durumuna bağlı olarak meme başının etrafında ve memenin alt kıvrımına dik bir şekilde devam eden lolipop şeklinde veya “ters- T” şeklinde bir iz ile meme sokuşu toparlanabilir.
Yukarıda bahsedildiği gibi hastanın mevcut durumuna göre yapışkan ameliyat neticesinde değişik şekillerde ameliyat izleri kalmaktadır.
Ameliyattan sonra 1 gece hastanede kalınması önerilmektedir. Ameliyat yerinde kan birikmesi engellemek amacıyla ameliyat sırasında dren yerleştirilir. Bu drenler 1-2. günde çekilir. Ameliyat sonrası 1 aylık sürede özel bir sütyen kullanılır. Memenin son şeklini alması 6-9 ayı bulmaktadır.
Bu durum hastanın sarkıklığının derecesi ve kullanılan tekniğe göre değişmekle birlikte ameliyatta maksimum mertebe süt kanallarının ve süt bezlerinin korunması amaçlanmaktadır.
Meme başlarında kısmi veya tam kayıplar, meme başının his duyusunun geçici veya kalıcı azalması veya kaybolması, dikiş hatlarında küçük ayrılmalar ve iltihaplanmalar, yağ nekrozu, asimetrik ve dikiş izlerinin kabarıp belirginleşmesi olarak sayılabilir.